Brannkrav ved endring av eksisterende bolig

Vi bor i et hus fra 1963, hvor husene i området er plassert helt inntil nabogrensen. Det er bare 4-5 meter fra vårt hus til naboens. Vi planlegger et tilbygg på den ene enden av huset (fortsatt inntil nabogrensen), og fikk beskjed om at det av brannvernhensyn er spesielle krav til vegger og tak og ikke minst vinduer fordi det er kortere avstand enn 8 meter til naboens hus. Vi har også behov for å etterisolere huset, bytte panel og vinduer. Et av de eksisterende vinduene vender mot naboens hus, det er et soverom. Jeg forstod det som om hvis vi bytter vinduet må vi bytte til et brannsikkert vindu med fast karm. Kan dette stemme? Da kan vi jo ikke benytte rommet til soverom lengre. Hva med utvendig vegg og tak, må hele siden av huset utføres etter de nye (slik jeg forstod) brannvernreglene hvis vi bygger et tilbygg? Eller uansett, hvis vi bytter panel?

Svar:
Disse reglene er ikke nye uten at jeg seg noe poeng i å lete opp akkurat når de kom-jeg er nokså sikker på at det var noen krav i 63 og men usikkert hvilke. uansett er det slik at når du gjør endringer idag må du tilpasse deg dagens krav og det betyr brannsikring mellom boliger nærmere hverandre enn 8m.

For vegger er jo dette en kurant sak, de fleste vanlige løsninger med kledning/isolasjon/gips holder EI-30 kravet, dette avklarer du enkelt med snekker/byggmester-for vinduer er det litt verre. Det finnes muligheter for avbøtende tiltak, vurderinger av strålevarm/vinkel avstand osv men dette må gjøres av fagfolk og er ikke en vurdering man kan gjøre selv. jeg har sett videoer av boligbranner med åpne/sprukne vindue rog flammene kan stå flere meter rett ut fra bygget fra et vanlig vindu så det er ikke uten grunn at kravene er der. Mitt råd er å kontakte noen som har brann som sitt fagfelt for hjelp, det er ikke umulig at det finnes en løsning som tilfredsstiller både krav og behov!

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *