Søknadspliktig fasadeendring og veranda til 4-mannsbolig?

Hei. Vi bor i en flermannsbolig bestående av 4 boenheter. Vi bor i 2.etasje og har nå blitt enige med naboene at vi kan få bygget en understøttet veranda på 9 kvm, med utgang fra stuen vår.

Verandaen tilfredsstiller visst kravene til å være unntatt søknadsplikt, siden dette er regnet som et tilbygg, er understøttet, og er 4 meter fra nabogrense osv.

Men så var det spørsmålet rundt faseendring?
Nå er det slik at det er tre store vinduer i stuen vår så vi ønsker å bytte ut det ene hjørnevinduet med en veranda dør. Størrelsesmessig vil forskjellen bli veldig minimal, og døren vil også få samme sprosser som vinduene allerede har.

To av naboene som bor under oss i 1 etasje har en slik løsning opprinnelig fra byggeåret, da de har egne bakketerrasser utenfor stuene sine. Planen vår er å lage en identisk løsning
(2 vinduer + dør) Naboen som bor vegg i vegg med oss ønsker også en tilsvarende løsning med veranda.

Er dette søknadspliktig med tanke på fasade endringer?

Takker på forhånd

Svar:
Dette er helt klart i grenselandet-isolert sett er muligens både veranda og endring til dør unntatt søknadsplikt men som en helhet er det åpent for tolkning.

Jeg ville gjort følgende:
1. Ta bilde fra litt avstand av veggen hvor dette kommer, skisser tiltaket på bildet
2. Marker på et kart hvor tiltaket kommer

Send inn til kommunen og be om vurdering av om tiltaket er unntatt søknadsplikt jf Plan-og bygningslovens §20.5e-g

Mange kommuner legger listen for søknadsplikt lavere for flermannsboliger enn for eneboliger (naturlig nok) men etter min vurdering er det verdt et forsøk-i verste fall må du søke som en «forenklet byggesøknad» etter Pbl §20-4, men d afår Dere ihvertfall avklart det først.

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *