Spm:Hva er en forstøtningsmur?

steinmur
Mur av naturstein
Spm: På kommunens nettside skilles det mellom «mur» og «forstøtningsmur» men hva er forskjellen? Jeg skal sette opp en mur av naturstein i hagen for å terrassere plenen.

Enkelt sagt er en forstøtningsmur en mur som holder masse på plass-f.eks for å utjevne terrengforskjeller på en tomt, mellom eiendommer eller mot veg. En vanlig «mur» er frittstående uten masse inntil og har som oftest til oppgave å markere skille f.eks mellom eiendommer, eller mot veg eller forskjellige funksjoner på en eiendom. Slik jeg tolker ditt spørsmål er din mur en forstøtningsmur da den skal holde massen på det ene nivået på plenen din på plass.

Det stilles strengere krav til forstøtningsmurer, bla ved spørsmål om det er tiltak man kan gjøre selv, fordi det er teknisk mye mer krevende å bygge en forstøtningsmur. Man må bla fundamentere og drenere skikkelig ellers ender det opp med at muren enten over tid-eller plutselig f.eks ved mye regn- havner et helt annet sted enn der den er satt opp, og det kan få store konsekvenser.

Du skriver ikke noe om høyde i ditt spørsmål, jeg vil anbefale at du tar skriftlig kontakt med kommunen du bor i med en skisse over den planlagte muren (her vil normalt lengde, høyde og materialbruk være viktig informasjon) og spørre hvilken søknadstype du må bruke. Kanskje kan du med små endringer slippe søknad eller kunne ta dette selv som en 20-2 søknad, dette vil kunne spare deg mye penger og arbeid!

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *