Bytte vindustype i sameie?

2 nyinflyttede andelseiere har byttet vinduer. Alle vinduene i sameiet er fra før Nordanvinduer.
De nye beboerne har satt inn Husmorvinduer. De åpnes på en annen måte og kan ikke ha utvendige persienner. Kan det være lov.

Svar:
Hvorvidt det er lov eller ikke er ikke mulig for meg å svare på basert på informasjonen som er gitt men jeg kan si litt generelt om problemstillingen-det er nemlig ingen uvanlig sak dette med vinduer i sameier, borettslag, blokk, rekkehus og lignende.

Kort sagt er bytte av vinduer av samme størrelse vanligvis ikke søknadspliktig, med mindre det er helt særlige forhold-det kan være bestemmelser i reguleringsplan eller verne/fredningsbestemmelser-da snakker vi helt spesielle forhold som jeg ikke vil tro gjelder her. Når det er sagt-bytte av vinduer til annen TYPE vinduer-spesielt hvis disse ikke er like sett på fasaden- kan godt være søknadspliktig p større bygg selv om de ikke ville vært det på f.eks en vanlig enebolig eller hytte. Det avgjørende her er nemlig formuleringen i Plan-og bygningsloven for unntak som er unntatt søknadsplikt, som åpner for en skjønnsvurdering her:
Plan-og bygningsloven §20-5.f
fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse

Litt avhengig av hvilket bygg det er og hvordan vinduene ser ut er det ikke umulig at dette burde vært søkt om til kommunen.

Så har man det mer privatrettslige forholdet-endringer bør alltid godkjennes av styre i sameier/borettslaget i eget vedtak, hvor medlemmene kan komme med innspill til saken for å unngå konflikter. Det som er små endringer for noen kan for andre oppleves som store endringer, f.eks ved endring i innsyn/utsikt, lysforhold, lyd eller annet. Det er ulike regler for slikt fra sameie til sameie.

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *