Er solcelleanlegg søknadspliktig ?

I disse dager med høye strømpriser og «trusler» om at dette kan vare lenge-særlig etter det som har skjedd i Ukraina er det mange som vurderer å montere solceller på bolig eller garasje. Mange lurer i den forbindelse på om dette er søknadspliktig.

Det korte svaret er JA-dersom du bor i enebolig!

Dette følger av SAK §4-1-4
Solenergianlegg, som solcelle- og solfangeranlegg, er å anse som bygningsteknisk installasjon og er søknadspliktig etter pbl. § 20-1 bokstav f. Installering og endring av solenergianlegg i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, vurderes som en enkel installasjon og er unntatt fra kravet om søknadsplikt.

Det er altså siste setningen her som er viktig! Og så gjelder det å huske at det KAN være spesielle forhold som betyr at det blir søknadspliktig-det kan for eksempel være at du bor i eldre bebyggelse med egne krav vedrørende fasader (ref. han i Stavanger som monterte solceller på taket i Gamlebyen i Stavanger…), det kan være at du er nærmere grense enn 4 meter eller andre forhold.

Solcelleanlegg på tak

HUSK- selv om noe er unntatt søknadsplikt betyr ikke det at det ikke er en god ide å snakke med nærmeste nabo(er) før man bestiller og setter igang…og det er ofte en god ide å ta en liten prat med kommunen (Servicetorget eller lignende f.eks) i forkant…Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *