Flytte kjøkkenvindu søknadspliktig?

Hei
jeg ønsker å flytte et vindu 70cm til siden det er på et kjøkken
da min nabo utvidet sin terasse så ble det litt mere innsyn fra han

Svar:
Det er ikke et spørsmål her men jeg antar det spørres om dette er søknadspliktig. Slike mindre fasadeendringer er et gjennomgående tema blant spørsmålene jeg får og det er ikke uten grunn-det er nemlig ikke noen fasit… Hvis vi ser på Plan-og bygningslovens §20-5.f «Tiltak unntatt søknadsplikt» så står det der at:
«fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse»

Problemet er selvsagt at hvorvidt «bygningens karakter endres» er en skjønnsmessig vurdering. For vanlige boliger som ikke pga alder eller andre årsaker har et verneverdig estetisk uttrykk vil jeg si at som hovedregel er flytting av et vindu på samme vegg innenfor det en vil si ikke endrer bygningens karakter. Samtidig vil jeg si at når jeg hører formuleringen i mailen så er det en varsellampe som blinker-kanskje er det ikke den aller beste dialogen mellom naboer her? Jeg ville gjort følgende:

Ta en kopi av fasadetegningen for veggen-denne ligger typisk i boligkjøpspapirene dine evt kan du få den hos kommunen. Tegn inn vinduet med ny plassering og send en skriftlig henvendelse til kommunens tekniske avdeling (kalles ofte plan-byggesak) og spør om flytting av vindu er unntatt søknadsplikt i samsvar med Plan-og bygningslovens §20-5.f Dersom kommunen bekrefter dette har du ditt på det tørre og kan gå videre.

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *