Søknadsplikt ved bytte av vindu

Å sette inn nye vinduer er i utgangspunktet regnet som en del av nødvendig vedlikehold for bygninger og er således ikke søknadspliktig, Vi kan også se til Plan-og bygningslovens §20-5.f om tiltak unntatt søknadsplikt:

Fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse

Dette åpner også for mindre endringer av vinduet når man bytter det, men vær obs på at når vinduet som settes inn ikke er likt vinduet som tas ut åpner dette for en tolkning av lovverket.

 

Eksempel:  Du har et langt smalt vindu høyt oppe på stueveggen som gir lys-vinduet er 100cm*50cm. Du erstatter dette vinduet med et vindu som er 50cm*100cm og gir utstyn fra stuen. Dersom man bor tett kan dette bety at skjermet uteplass hos nabo plutselig får innsyn fra din stue-en slik endring vil normalt være søknadspliktig.

Eksempel2: Du bor i en flermannsbolig eller rekkehus hvor alle har vinduer med sprosser. Du bytter ut stuevinduene med tilsvarende store vinduer uten sprosser. Dette vil endre bygningens karakter og vil normalt være søknadspliktig.

 

bytte vindu
Det er enklere og billigere å bytte vinduer samtidig som man bytter kledning om det kan gjøres.


Facebooktwittermail

176 thoughts on “Søknadsplikt ved bytte av vindu

 • 15. februar 2013 kl 13:56
  Permalink

  Hei.

  Hva om man skal bytte til et mindre vindu? Vi har pr. nå vindu av gammel type hvor det er et vindu (uten sprosser) som er ca 90*100 som ikke er mulig å åpne, med et lite vindu helt inntil (kanskje 30 cm i bredde) som er mulig å åpne for lufting og «rømningsvei». Vi skal pusse opp rommet til barnerom og tenkte derfor å bytte ut vinduet sånn at det har korrekt rømningsvei i henhold til dagens standard. Huset er bygget i 1972 og det aktuelle rommet er godkjent som soverom i sin tid.

  Vi tenker å bytte til et vindu som er ca. 80*80. Dette vil jo da medføre at det blir en endring på fasaden. Må vi søke om godkjenning for å bytte vinduet?

  Mvh. Kristin

  Svar
  • 21. mai 2014 kl 18:27
   Permalink

   Beklager sent svar, denne havnet i spamfilteret av en eller annen grunn.

   Dersom dere bor i enebolig er en slik mindre fasadeendring omfattet av Plan-og bygningslovens §20-3 og unntatt søknadsplikt. Bor dere i en form for sameie/borettslag anbefaler jeg at dere tar det opp på neste møte for ordens skyld.

   Svar
   • 25. mai 2017 kl 10:21
    Permalink

    Hei
    Hva om man skal bytte størrelse på vinduer og det er ca. 3cm forskjell fra de gamle og huset ble bygd i 1965 .Er jeg da nødt til å søke om plikt til å endre størrelsene på vinduene og jeg bor vertikalt enebolig og er selveier?

    Svar
    • 1. juni 2017 kl 07:17
     Permalink

     Litt usikker på hva du mener med «vertikalt enebolig»-det har jeg aldri hørt før. Er dette en enebolig fra 1965 vil jeg mene dette er unntatt jf Pbl §20-5.f «mindre fasadeendinger» men bor du i en seksjonert del av en tomannsbolig må man alltid være litt ekstra obs og sjekke med kommunen.

     Svar
 • 13. oktober 2014 kl 13:56
  Permalink

  Hei. Vi er 12 hus en gate der alle har samme vinduløsning unntatt mitt hus. Må jeg søka om å installere nye vinduer om naboen har akkurat samme? Må jeg fortsatt bruke nabobarsel fasten jeg ikke bruker byggesøknad ?

  Mvh Jonas

  Svar
  • 29. desember 2014 kl 10:00
   Permalink

   Det spørs litt-dersom ditt hus opprinnelig hadde samme vindusløsning kan du tilbakeføre til opprinnelig fasade uten å søke, ellers må du søke. Litt avhengig av hvor store endringene er kan du be kommunen om at det unntas søknadsplikt jfr Pbl §20-3 , pass da på å få det skriftlig.

   Svar
 • 28. juni 2015 kl 22:03
  Permalink

  Hei,
  Jeg skal pusse opp et rekkehus. Jeg ønsker å flytte verandadøren 1m til siden. Jeg har to vinduer med dør i midten mot verandaen. Etter oppussing vil fasaden være speilvendt av det den var før. Naboene har samme oppsett som meg nå, men endene har bygd på, så det er ikke enhetlig lengre.

  Må jeg søke om og varsle naboer for dette?

  Jeg skal også grave lysgrop på baksiden av huset og sette inn et større kjellervindu. Skal det søkes om dette?

  Svar
  • 29. juni 2015 kl 17:31
   Permalink

   I utgangspunktet vil jeg si dette er søknadspliktig (forenklet byggesøknad, du er selv ansvarlig). Dog ville jegh gjort følgende:

   Tatt bilde av husrekken hvor naboenes løsning fremkommer. Ta bilde og tegne inn din nye løsning.

   Mail til kommunen og be om å bli fritatt søknad jfr Pbl §20-3 (dagens paragraf, denne endres snart).

   Du har ingenting å tape, praksisen for hvor man legger listen for å frita for søknad varierer endel fra kommune til kommune, typisk er det vanskeligere i byer/tettbygde strøk. Lykke til med oppussingen 🙂

   Svar
 • 5. juli 2015 kl 20:36
  Permalink

  Hei jeg bor i 2 etasje i en bolok. Inne på kjøkene så vil jeg ha en lang Benke under et vindu men probleme er at. Når dem bygde blokken så gjorde dem en med vindu å den er for log. Vist jeg vil ha benken der så går den over viduskarmen ca 8cm. Ringte forman i borettslaget å spurte om jeg kunne bytte ut vindue. Han sa nei å ikke kunne gjøre noe med det. Å heller ha en logere benk. Stemer det?? Må jo gå an å gjøre noe med det.

  Svar
  • 6. juli 2015 kl 07:48
   Permalink

   Nei, å endre fasaden på en blokk kan du vanligvis ikke gjøre, og hvis man vil det må man ihvertfall ha hele borettslaget med på det for en helhetlig løsning. Du endrer jo ikke bare din fasade, men alles fasade.

   Svar
 • 13. juli 2015 kl 22:21
  Permalink

  Hei! Pusser opp og ønsker å dele av det ene soverommet vi har slik at det blir to. Må da fjerne det ene vinduet og sette inn to. Vi må da sette inn mindre vindu enn det var slik at selve vinduene tar opp nesten like mye plass på veggen. Tidligere har det vært sidehengslet vinduer med sprosser, vi ønsker å bytte til ‘husmorvinduer’ med samme type sprosser.

  Er dette søknadspliktig?

  Svar
  • 14. juli 2015 kl 07:32
   Permalink

   Vanligvis vil dette ikke være søknadspliktig såfremt Dere bor i enebolig- i flermannsbolig/rekkehus er det ofte litt mer komplisert å endre fasaden selv om man egentlig ikke gjør de store praktiske endringene. Jeg ville vurdert dette til å være i samsvar med Pbl §20-5 «Mindre tiltak unntatt søknadsplikt».

   Husk at soverom skal ha god kvalitet mtp lys og volum 🙂 og husk rømningsveier.

   Svar
 • 25. juli 2015 kl 23:21
  Permalink

  Hei,
  Jeg bor i selveid enebolig, hvor alle hus i gata var opprinnelig oppført i samme stil og vindu størrelser.
  Jeg ønsker å bytte ut vinduer på 175×125 fra 1968 uten sprosser med ny stil vinduer u størrelse 150×120 med h delt vindu. Må jeg søke og nabo varsle eller er dette fritatt søknad?

  Svar
  • 26. juli 2015 kl 10:13
   Permalink

   Jeg ville sent et brev til kommunen og bedt om fritak i samsvar med Plan-og bygningslovens §20-5, legg ved noen bilder av hus og naboer og forklar hva du vil gjøre.

   Svar
 • 19. august 2015 kl 06:01
  Permalink

  Hei, vi bor i en Rekkehus. Nabo fikk tilatelse å utvidete veranda til sin hushjørne og rund på korte side + Garage. At fasaden skal se nesten likt ut, vil jeg utvidete min veranda til min sides hushjørne. Det blir ca. 3kvm mer verandaflate.
  Må jeg søke om tillatelse?

  Svar
  • 19. august 2015 kl 12:40
   Permalink

   3kvm er ikke mye men teoretisk sett er det søknadspliktig. Jeg ville gjort følgende:
   1. Fått skriftlig samtykke av nabo
   2. Fått skriftlig samtykke av borettslag/sameie om Dere har det
   3. Sendt kopi av dette til kommunen med en skisse/foto og bedt om fritak etter Pbl §20-5

   Dersom kommune vurderer det slik at de vil ha søknad har du ikke gjort noe du ikke uansett måtte gjort for å levere søknad 🙂

   Svar
 • 7. januar 2016 kl 14:14
  Permalink

  Vi bor i horisontaldelt tomannsbolig. Vi vil gjerne bytte ut stuevinduet til verandadør. Dagens mål er ca 190x125og målene vil bli ca 190×210. Vinduet vender ut mot vår hage og det er hekk mot naboen, slik at det ikke blir noen ulempe for naboen visavis.

  Er dette unntatt søknadsplikt?

  Mvh

  Svar
 • 12. februar 2016 kl 14:39
  Permalink

  Hei. Vi ønsker å dele opp et soverom slit at vi får to soverom. Per i dag har soverommet kun ett vindu. Det betyr at vi må sett inn et vindu til til det nye soverommet som blir fradelt fra det gamle. Tror du vi må søke om tillatelse? Hilsen Annet

  Svar
  • 14. februar 2016 kl 19:37
   Permalink

   Ja dette vil normalt bli vurdert som en søknadspliktig fasadeendring som kan omsøkes som en søknad uten ansvarsrett etter Pbl §20-4 hvor Dere er ansvarlige selv.

   Svar
 • 22. februar 2016 kl 21:41
  Permalink

  Hei, har en liten fritidsbolig hvor jeg tenkte å bytte ut et større vindu mot et mindre et med samme utseende. Naboene ser ikke vinduet, må jeg sende ut nabovarsel?

  Tenkte også å bytte ut et vindu på andre siden av huset med ei veranda dør, der ser naboen på en annen øy vinduet må jeg da sende ut nabovarsel?

  Svar
  • 25. februar 2016 kl 18:12
   Permalink

   Bytte vindu med litt mindre vindu samme plass er normalt ikke søknadspliktig og du trenger da heller ikke varsle naboer. Sette inn dør er norm,alt søknadspliktig, men her ville jeg tatt et bilde, sendt til kommunen og bedt om at det ble unntatt søknadsplikt.

   Svar
   • 13. mars 2016 kl 14:59
    Permalink

    Hva med å bygge på ei ved/snekker bu med 15 kvm? Dette er en eiendom som ligger innom 100meter fra sjøen og er en tidligere landbruks eiendom som ligger i Aure kommune.

    Svar
    • 6. april 2016 kl 14:25
     Permalink

     Dette kan jeg ikke svare konkret på- vedbod inntil 15kvm vil i utgangspunktet kunne bygges uten å søke, men her må du sjekke hvilke føringer som ligger i planformålet i din kommune.

     Svar
 • 16. mars 2016 kl 15:09
  Permalink

  Hei,
  vi har et vindu med fastkarm som vi ønsker å redusere høyden på. Inngrepet er å heve underkarm med ca 30cm, slik at vinduet blir 170cm x 110cm istedet for 170cm x 140cm.

  Korteste avstand fra vinduskarm til nabogrense er drøye 3.5m. Kan man innhente samtykke fra naboen, samt eventuelt dokumentere at det er tett beplantning i gjeldende retning for å begrunne søknadsfritak i samsvar med Pbl §20-5.g ?

  Svar
  • 6. april 2016 kl 14:26
   Permalink

   Dette skal det ikke være nødvendig å søke om fritak for etter min vurdering, dette tiltaket er så begrenset at det automatisk bør falle inn under standardunntakene så lenge det her er snakk om en enebolig.

   Svar
 • 24. mars 2016 kl 23:18
  Permalink

  Vi bor i rekkehus i borettslag, og ønsker å bytte ut et av vindue🌖 i kjelleren med et som er 20 cm.høyere. dette er ok for styret. Må vi søke kommunen? Da vil det bli nok lys og str. vil gi godkjent rømningsvei. Det er kjellerstue som mange bruker som soverom.

  Svar
  • 6. april 2016 kl 14:28
   Permalink

   Dette er i utgangspunktet søknadspliktig, og jeg hadde bedt kommunen (skriftlig) om unntak- legg ved styrevedtak! Praksisen varierer fra kommune til kommune angående hvor de legge rlisten for unntak for slike fasadeendringer.

   Svar
 • 2. april 2016 kl 11:38
  Permalink

  Hva er reglene om du bytter vindu i enebolig? Du bytter vinduene i samme str men forskjellige typer. De gamle rutene våre hadde kryss, men vi skiftet til vinduer uten kryss. Boligen er ganske gammel, å rutene var så å si utslitt å ødelagt. Må man søke da?

  Svar
  • 6. april 2016 kl 14:29
   Permalink

   Med mindre bygningen er svært gammel/verneverdig eller ligger i et område hvor dette er regulert (det er svært uvanlig) er dette ikke søknadspliktig. Du kan sjekke med kommunen for sikkerhets skyld, be om å få tilsendt planbestemmelser for din eiendom.

   Svar
 • 23. mai 2016 kl 23:47
  Permalink

  Vi bor i sameie. Ønsker å ta ut vindu på kontor (kan ikke åpnes) og bytte med tilsvarende vindu fra samme leverandør (som kan åpnes). Slik at vi da kan bruke det som soverom. Må dette søkes om?

  Svar
  • 4. august 2016 kl 11:14
   Permalink

   Det kan jeg ikke svare på uten videre-det er bla godt mulig dette vinduet er en del av brannkonstruksjon siden det ikke kan åpnes. Jeg ville IKKE gjort denne endringen uten å kikke nærmere på dette først!

   Svar
 • 15. juli 2016 kl 14:13
  Permalink

  Hei. Vi ser på en leilighet hvor soverommet ikke tilfredsstiller offentlige krav for soverom fordi vinduet sitter øverst på veggen mot taket og er ganske lite. Vil det være en vanskelig/umulig prosess å få inn et større vindu her slik at rommet kan godkjennes?

  Svar
  • 4. august 2016 kl 11:23
   Permalink

   Det er ikke mulig å svare på dette uten mer informasjon, men med forbehold om spesielle omstendigheter bør dette være kurant.

   Svar
 • 10. august 2016 kl 10:25
  Permalink

  Hei.

  Bor i bygård/sameie i Oslo.

  Skal bytte takvindu pga. lekkasje. Dette er i tak på fasadesiden av bygget, men er såpass høyt at det ikke er synlig. Mulig at noen blokker som ligger litt høyere kan se dette, men det er da snakk om min. 500 m unna.

  Spørsmål;

  Jeg vurderer å bruke anledningen til å sette inn et større takvindu. Må viduet være i samme størrelse som i dag?

  Svar
  • 10. august 2016 kl 12:32
   Permalink

   Dette kan jeg dessverre ikke svare på, her må du kontakte Oslo kommune-det er egne planer med spesielle bestemmelser for omtrent alle arealer i oslo og du må sjekke hva som gjelder for bygningen du bor i.

   Svar
 • 11. august 2016 kl 15:03
  Permalink

  Hei

  Vi har en fritidsbolig med 3 store vinduer i front, ut mot sjøen.
  ca størrelse er(H:900 B:1500/1800)Disse står litt høyt oppe på veggen, og i sofan ser en ikke ut. Lurer på om en må søke hvis en å setter inn skyvedører i midten og vinduer på sidene, med glassflater helt ned. Hytta er langt fra andre hytter og ligger litt for seg selv. Ingen hytter foran ved fasadeendring.

  Svar
  • 27. mars 2022 kl 13:54
   Permalink

   Hei,
   Jeg har akkurat det samme situasjon og er veldig interessert å høre hvilken svar du har fått.
   Takk på forhånd!

   Svar
   • 7. april 2022 kl 06:32
    Permalink

    Det ligger eget svar på det spørsmålet, ble deg tilbake i artiklene til 2016!

    Svar
    • 9. mai 2022 kl 21:34
     Permalink

     Hei igjen!

     Dette er svaret ditt til Tommy i 2016: «Se egen post som svar her 🙂»
     Men jeg ikke vet eller finner hva du har svart til spørsmålet.
     Har du mulighet til å sende meg svaret?
     På forhånd takk!

     Svar
    • 9. mai 2022 kl 21:55
     Permalink

     Hei igjen!
     Dette er svaret ditt til Tommy i 2016: «Se egen post som svar her 🙂»
     Men jeg ikke vet eller finner hva du har svart til spørsmålet.
     Har du mulighet til å sende meg svaret?
     På forhånd takk!

     Svar
 • 11. august 2016 kl 18:05
  Permalink

  Har er hus fra slutten av 40 tallet, og skal bytte vinduer. Alle vinduene blir samme str, men vil dele inn de største sånn at de blir lettere å åpne?

  Svar
  • 24. august 2016 kl 12:44
   Permalink

   Her er jeg usikker-i utgangspunktet er dette en så liten endring at det er unntatt, men jeg hadde sjekket med kommunen. Det kan være særlige estetiske hensyn inne i bildet her.

   Svar
 • 1. september 2016 kl 10:15
  Permalink

  Hei
  Vi er 4 enheter i rekke, som skal utvide verandaen
  med 1 m . Kan vi da sende 1 byggesøknad for alle 4 enhetene eller må vi
  Søke hver for oss?

  Den 1 enheten ligger også nermere en 4 m fra nabo,
  Holder det da med en nabosamtykke skjema? Eller må det søkes om dispensasjon?

  Svar
  • 12. september 2016 kl 14:28
   Permalink

   Her kan det no variere litt-men er det 4 utsklilte egne eiendommer vil jeg tro kommunen vil be om 1 søknad fra hver eiendom-her vil jeg absolutt anbefale at Dere kontakter kommunen for avklaring.

   Svar
 • 9. september 2016 kl 17:40
  Permalink

  Hei

  Vi har kjøpt en enebolig fra 1974. I kjelleren er det god tak høyde og vi ønsker å utnytte dette. Vi skal drenere rundt bygget og tenkte å lage en egen inngang til kjelleren i samme sleng. Det må graves og det må lages trappetrinn ned. Er det søknadsplikt på dette???

  Svar
 • 24. september 2016 kl 18:35
  Permalink

  Hei, har en enebolig med flere vinduer, ytterdør samt en garasjeport i sokkelen (ingen gjenboere på denne siden). Ønsker å bytte ut garasjeporten med dør og vindu. Tenker å benytte dør og vindu som er identisk med dem som er i fasaden fra før. Nytt vindu og dør fyller hullet etter garasjeporten helt, og fasaden blir i den grad den blir endret egentlig mer helhetlig. Går dette under § 20-5.f «fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres», eller vil den være søknadspliktig.

  Svar
 • 30. september 2016 kl 19:56
  Permalink

  Hei, jeg har en selveierleilighet i et sameie. Må jeg søke kommmune og/ eller styret i sameiet for å erstatte 25% av et vindu med en plate? Det skal installeres en ventil på denne platen.

  Svar
  • 5. oktober 2016 kl 12:52
   Permalink

   Jeg tviler på at kommunen bryr seg, men hadde sjekket med sameiet.

   Svar
 • 14. oktober 2016 kl 10:14
  Permalink

  Vi bor i et utbygget loft i en bygård i Gamle Oslo. I fbm utbyggingen ble det satt inn takarker for å øke arealet i leiligheten. Disse arkene vendte ut mot gaten, og endret fasaden på bygget betraktelig. Dette ble gjort på 90-tallet, før vi flyttet inn.

  Vi har en hems i leiligheten vi gjerne vil utnytte bedre. I den forbindelse ønsker vi å sette inn takvinduer/nye takarker i den delen av taket som vender inn mot gården. Dette vil ikke være synlig fra bakgården, i og med at det er så høyt oppe, og det er ingen bygg i nærheten, så innsyn vil ikke bli noe problem. Er dette noe vi må søke om, eller holder det med godkjennelse fra borettslaget?

  Svar
  • 17. oktober 2016 kl 11:50
   Permalink

   Dette er søknadspliktig så det holder! Ikke gjør noe som helst før du har snakket med kommunen!

   Svar
 • 15. oktober 2016 kl 20:08
  Permalink

  Har jeg lov til å sette inn lydvindu på en utleiebolig uten å søke,det er en stiftelse,uten og endre utseende,på innsiden av eksisterende vindu

  Svar
  • 17. oktober 2016 kl 11:53
   Permalink

   Jeg er litt usikker på hva som menes med «lydvindu» men dersom du mener å sette inn et ekstra vindu på innsiden av eksisterende kan jeg vanskelig tro dette er søknadspliktig- MEN-VIKTIG- er vinduet et rømningsvindu? Da kan du ikke gjøre det ettersom det da ikke lenger tilfredsstille rkravene til rømning!!!

   Svar
 • 26. oktober 2016 kl 19:37
  Permalink

  Vi må skifte alle vinduene i huset. Huset er fra 1988 og har Røros-vinduer (av hyttevarianten) med gjennomgående sprosser. Når vi skifter vinduer ønsker vi vinduer uten sprosser, som står bedre i stil til huset, og nabolaget. Vi ønsker også en større verandadør (skyvedør) for å utnytte utsikten vi har og forenkle adkomsten til terrassen. Vi ønsker også å sette inn fire takvinduer for å få lys inn på soverom/bad i loftsetasjen. Her er det to små vinduer (i vegg) fra før, men disse er vendt rett mot naboens hus/vinduer, og dusj med vindu og innsyn fra nabo er ikke ønskelig.

  Har forsøkt å lese meg opp på hva som er søknadspliktig og hva som ikke er det, men synes det er vanskelig å få en fullstendig oversikt. Ønsker å gjøre det riktig.

  Svar
  • 27. oktober 2016 kl 07:30
   Permalink

   Her tror jeg at takvinduene gjør det til en søknadspliktig fasadeendring. Du kan sende skriftlig henvendelse til kommunen og be om fritak etter Pbl §4.1.

   Svar
   • 27. oktober 2016 kl 15:55
    Permalink

    Takk for rask tilbakemelding! 🙂

    Svar
 • 1. november 2016 kl 02:27
  Permalink

  Hei.
  Har 2 stk vippe-vinduer på kjøkken, yttervegg. Disse er normalt store men jeg ønsker å sette inn 2 stk. brede/lange men lave vinduer slik at jeg kan ha overskap på hele ytterveggen over vinduene. Da må man jo også kle mer av veggen etter at de gamle vinduene er tatt vekk. Må dette søkes om?
  En del av selveier vertikaldelt 2-mannsbolig. Ingen innsyn fra naboer på den veggen.

  Svar
 • 8. november 2016 kl 12:53
  Permalink

  Hei!
  Vi har en enebolig bygd i -86. Vi bor i byggefelt, som siste hus i gaten og da på oppsiden av gaten. I dag har vi i front (stuen), som vender mot gaten, 3 husmorvindu og en verandadør. Det er også veranda på hele fronten av huset. Da vi har en fantastisk utsikt, ønsker vi å sette inn flere og større vindu mot gaten og verandaen. Der er forøvrig hus på nedsiden av veien. Vinduene vi ønsker å sette inn er 5 stk 80×180, 1 stk 120×180 og bytte verandadør som er der i dag. Vil vi måtte søke om dette, eller holder det med nabovarsel?

  Svar
  • 9. november 2016 kl 11:18
   Permalink

   Dette vil jeg nok tro er å anse som en søknadspliktig fasadeendring- Dere kan selv stå ansvarlige for en «forenklet» søknad etter Plan-og bygningslovens §20-4

   Svar
 • 8. november 2016 kl 20:19
  Permalink

  Hei,
  Vi bor i et påbygget enderekkehus os skal bytte ut 3 gamle vinduer. Påbygget har husmorvinduer med «klips» sprosser for å ligne de sidehengslede vinduene som er originale. I gaten er det mange variasjoner av vinduer, noen uten sprosser og noen med et smal spross og noen som «de skal være». Når fasadene på rekkehusene i sameiet allerede er så forskjellige, er det likevel nødvendig for oss å søke om endring hos oss? Kan naboene klage på vår avgjørelse og «tvinge» oss til å velge originale utseende vinduer?

  Svar
  • 9. november 2016 kl 11:26
   Permalink

   Dette blir nok for avhengig av lokalkjennskap til å svare på- jeg hadde sendt bilder til kommunen og bedt de avgjøre om dette var unntatt jfr Plan-og bygningsloven §20-5.f
   «fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse»

   Svar
 • 17. november 2016 kl 06:06
  Permalink

  Hei, jeg bor i et hus fra 1875. Opprinnelig hadde huset krysspostsvinduer med 4 ruter. På 60- og 70-tallet ble det satt inn husmorvinduer uten sprosser. Disse er nå overmodne for utskifting, og jeg vil bytte tilbake til krysspostvinduer. Er dette en søknadspliktig endring?

  Svar
 • 5. desember 2016 kl 23:11
  Permalink

  Hei. Bor i enebolig der det har vært terrasse rundt 1/3. Denne har vi fjernet grunnet den ikke ble benyttet (vi har andre terrasser) og frigjorde mye hage. Sitter nå igjen med en terrassedør på 240×210 som da går rett ut i løse luften fra 2 boligetasje. Kan denne erstattes med et vindu på 240×120 uten at det må søkes?

  Og sist men ikke minst, vi vurderer å sette inn terrassedøren som vi da tar vekk inn på et soverom i samme etasje. den vil da erstatte en 90cm bred terrassedør samt et vindu på 160×120 som står «side om side»

  På forhånd takk 🙂

  Svar
  • 6. desember 2016 kl 09:52
   Permalink

   Dette er helt i grenselandet mellom søknadspliktig-og ikke søknadspliktig fasadeendring. Jeg hadde tatt bilder, forklart hva Dere vil gjøre og sendt det på mail til kommunen og bedt om fritak etter Plan-og bygningslovens §20-5

   Svar
 • 11. desember 2016 kl 19:57
  Permalink

  Hei. Jeg bor i en enebolig fra 50-tallet. Ønsker å gjøre om badet i 1.etg til soverom. Jeg ønsker å bytte til et husmorvindu, som blir plassert på samme sted men er dobbelt så høyt som dagens smale vindu. Veggen vender mot en vei. Er denne fasadeendringen søknadspliktig, og må jeg søke om å gjøre badet om til soverom?

  Svar
 • 11. desember 2016 kl 23:03
  Permalink

  Vi bor i en enebolig og planlegger å sette inn et ekstra vindu i fasaden mot sør, og samtidig gjøre om 5 lange og smale vinduer i fasaden mot vest om til 2 kvadratiske vinduer. Innvendig vil alle disse vinduene være i stua og ha liten praktisk betydning for naboenes innsyn på uteområder da vi bor lavt i terrenget.

  Vil dette være en vesentlig endring av byggets karakter og i så fall søknadspliktig?

  Svar
  • 13. desember 2016 kl 08:07
   Permalink

   I utgangspunktet ville jeg sagt at dette gikk under Plan-og bygningslovens §20-5.f:
   «fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse»

   Jeg vil dog anbefale å sende mail til kommunen med bilder og beskrivelse og be om bekreftelse på at det unntas søknadsplikt.

   Svar
 • 20. desember 2016 kl 12:22
  Permalink

  Vi bor i en gårdsbygning fra 1969 og ønsker å bytte vinduer til vinduer med sprosser og utvide de fra 119*119 til 119*139 (nå er det ikke sprosser). Må vi søke om det?

  Svar
  • 2. januar 2017 kl 13:04
   Permalink

   Større vinduer er normalt en søknadspliktig fasadeendring- jeg hadde sendt mail til kommunen med bilder og beskrivelse og bedt om fritak fra søknadsplikt.

   Svar
 • 5. januar 2017 kl 15:31
  Permalink

  Hei.

  Jeg bor i selveid rekkehus og skal skifte kledning på huset og må og skifte 2 vinduer i samme forbindelse. Begge vinduer er 105×110 og ønsker at det ene vindu erstattes med et på 200×140 ut mot naboen.

  Må er jeg søke og varsle nabo?

  Har lest litt på nett, men det er vanskelig å forstå reglene og hvad som er riktig?

  Takk for svar.

  Svar
  • 31. januar 2017 kl 08:34
   Permalink

   Dette er i utgangspunktet søknadspliktig fasadeendring, som kan søkes som tiltak uten krav til ansvarsrett hvor du selv står ansvarlig. Du kan jo også ta bilder, sende til kommunen og be om fritak.

   Svar
 • 15. januar 2017 kl 09:14
  Permalink

  Vi bor i en rekke eneboliger ført opp på 80-tallet. De er opprinnelig like, men pga diverse utbygginger er nå ingen helt like. Vi har to «nesten speilvendte» soverom på loftet, hvor det ene har vindu mens det andre kun har terrassedør (ut mot liten terrasse). Vi ønsker å sette inn et vindu her som er nonlunde symmetrisk med vindu i det andre soverommet. Hensikten er luft og lys uten å måtte åpne døren, mhp rømningsvei vil døren uansett gjøre nytten. Naboen har gjort noe tilsvarende for endel år siden. Er dette søknadspliktig?

  Svar
  • 31. januar 2017 kl 08:18
   Permalink

   Jeg vil vurdere dette som unntatt søknadsplikt, jf SAK som sier at mindre tiltak kan unntas. Jeg ville allikevel tatt et bilde av fasaden og sendt mail til kommunen og bedt om fritak for å være på den sikre siden. Se tidligere artikler om fritak og legg ved link derfra 🙂

   Svar
 • 17. januar 2017 kl 13:00
  Permalink

  Hei. Bor i en selveierleilighet i en 4-mannsbolig i et sameie (består av totalt 4 4-mannsboliger) Har tenkt å sette inn et nytt vindu i betongmuren i underetasjen (der jeg bor) hvor det ikke er noe vindu i fra før. Ser også at de 3 andre 4-mannsboligene har vindu på samme muren hvor jeg ikke har noe. Vinduet skal være 100×70 cm. Må dette søkes til kommunen eller er det nok og snakke med sameiet?

  Svar
  • 31. januar 2017 kl 08:19
   Permalink

   Først få samtykke fra sameiet. Send kopi av dette til kommunen sammen med et bilde både av din-og de andre- leiløighetene og be om fritak 🙂

   Svar
 • 31. januar 2017 kl 23:33
  Permalink

  Hei. I forbindelse med oppussing av bad, ønsker vi å flytte eksisterende vindu ca en halv meter til siden for å unngå dusjsonen. Vinduet vender mot baksiden av huset. Vil dette være søknadspliktig eller er det å anse som ubetydelig endring og fritatt søknadsplikt?

  Svar
  • 6. mars 2017 kl 13:04
   Permalink

   Dette vil etter min vurdering være å anse som en ikke søknadspliktig fasadeendring 🙂

   Svar
 • 4. februar 2017 kl 22:03
  Permalink

  Jeg bor i en tomannsbolig å tenker å lage sokkel i kjeller. Jeg må gjøre følgende:
  1. Sette inn 1 nytt rømningsvindu i kjeller
  2. Flytte en bærevegg i kjeller
  3. Sette inn ei ny dør i 1 etg

  Må alt dette søkes om?

  Svar
  • 6. mars 2017 kl 13:11
   Permalink

   Jeg tolker deg slik at med «sokkel» mener du sokkelleilighet, og da er svaret ja- dette er søknadspliktig og du må ha ansvarlig foretak.

   Svar
 • 6. februar 2017 kl 07:01
  Permalink

  Hei.
  Vi bor i rekkehus og vi lurer på om vi må søke om å sette inn et større vindu? Ingen av boligene i rekka har det likt. Dette er også bak huset, så ingen vill se dette. Vi skal ha et barnerom der å jeg mener at det er for lite vindu nå, å vanskelig å komme seg ut fra et lite vindu som er høyt oppe, selv for voksne. Ingen fasade endring.

  PS. Vi bor i boligbyggelag, har det noe å si ?

  Svar
  • 6. mars 2017 kl 13:12
   Permalink

   Dette er et grensetilfelle-jeg hadde tatt et bilde-markert inn nytt vindu og sendt til kommunen og bedt de svare på om de vil ha søknad eller om det er unntatt.

   Svar
 • 23. februar 2017 kl 09:15
  Permalink

  Hei! Vi har en enebolig med to inngangsdører – opprinnelig var 1. etasje utleiedel – denne har vi gjort om til soverom. Inngangsdøren til 1. etasje ligger ut mot åker og ingen naboer har innsyn til denne døren. Vi ønsker å fjerne døren og sette inn vindu, slik at gangen blir til soverom. Er dette inngrepet søknadspliktig?

  Svar
 • 6. mars 2017 kl 12:36
  Permalink

  Hei. Bor i en enebolig fra begynnelsen av 80-tallet i landlige omgivelser. Har planer om å bytte ut vinduet på badet da dette er ganske stort. Det er ca 90 cm bredt og vi lurer på å bytte det ut til et vindu som er ca halve bredden, men lik høyde. Er dette noe vi bør søke om? Huset ligger helt for seg selv uten naboer med innsyn rundt huset og veggen vinduet sitter i er vendt mot baksiden av tomten mot en 15m høy loddrett fjellvegg. 10-12 m fra huset.

  Svar
  • 6. mars 2017 kl 13:19
   Permalink

   Nei å bytte til mindre vindu med samme plassering er å anse som en ikke søknadspliktig fasadeendring.

   Svar
  • 17. mars 2017 kl 09:25
   Permalink

   Nei dette må gå under mindre fasadeendringer som er unntatt søknadsplikt.

   Svar
 • 14. mars 2017 kl 18:43
  Permalink

  Hei. Vi har tenkt å sette inn vindu i garagen. Må vi søke om det?

  Svar
  • 17. mars 2017 kl 09:23
   Permalink

   Ikke så lett å svare med så lite informasjon, men innsetting av vindu er i utgangspunktet søknadspliktig.

   Svar
 • 19. mars 2017 kl 22:23
  Permalink

  Vi bor i 1.etg i en horisontaldelt tomannsbolig i et borettslag fra 50-tallet med 12 tilsvarende tomannsboliger. Det er per dags dato 7 andre 1.etg som har fått styrets tillatelse til å bygget ned i kjellerbod og innlemmet dette arealet i leiligheten. Disse har da utvidet et gammelt bittelite kjellervindu + satt inn et til ved siden av. Vi ønsker å gjøre tilsvarende utbygging av kjeller og endre kjellervinduene. Er dette søknadspliktig?

  Svar
 • 20. mars 2017 kl 10:58
  Permalink

  Hei!
  Vi bor i en enebolig i et tett bebygd område. Området er egentlig regulert for rekkehus, men det er søkt dispensasjon til å bygge eneboliger da det ble bygget i 1989. Det er flere lignende eneboliger like ved, men alle er litt forskjellig utformet.
  I 2 etg har vi utgang til en altan. Her er det en dør og ett vindu midt på altanen med skråtak ned på begge sider. Vi ønsker å sette inn ett nytt trekantet vindu på ene siden. Dette vender mot utsikten. Det nye vinduet vil være synlig for 2-3 naboer, men gir oss ikke mer innsyn til dem. Må vi søke om dette?
  Kan nevne at et lignende hus like ved har satt inn flere vinduer på sin altan (vet ikke om dette er søkt om).

  Svar
  • 29. mars 2017 kl 09:38
   Permalink

   Ja, dette vil jeg vurdere å være søknadspliktig-forenklet byggesøknad etter Plan-og bygningslovens §20-4

   Svar
 • 29. mars 2017 kl 15:09
  Permalink

  Hei,
  Vi bor i en enebolig og ønsker å bytte ut tre stående store stuevinduer til et stort liggende og en verandadør/skyvedør hvorav den ene siden blir vindu, den andre bevegelig dør. Det er altså ikke utgang fra før i denne delen av stuen, dette vil være nytt. Er dette søknadspliktig?

  Svar
  • 5. april 2017 kl 11:18
   Permalink

   Sålenge det er grei avstand (MINST 4 meter) til grense vil jeg mene dette er å vurdere som mindre ikke søknadspliktig fasadeendring jf Pbl §20-5f

   Svar
 • 20. april 2017 kl 12:44
  Permalink

  Hei
  Tengte å sette inn dør til kjelleren, det er i en mur vegg. det er ikke noe dør der fra før. Det er 30m til naboen og det står en garasje millom. Må jeg søke da?

  Svar
  • 25. april 2017 kl 09:06
   Permalink

   Dette er i utgangspunktet søknadspliktig fasadeendring-jeg hadde sendt mail til kommunen med kart og tegning og bedt om fritak, så avhenger det litt av praksisen til kommunen på sånne tiltak.

   Svar
 • 21. april 2017 kl 20:19
  Permalink

  Hei 🙂 Vi har nettopp kjøpt ett gammelt murhus som ligger ganske høyt ift. naboene. Vi har fantastisk utsikt, og ingen innsyn til verken de eller til oss. Vi ønsker å sette inn tre ekstra vinduer. Alle naboene våres sier at det bør vi gjøre for å få mest utbytte av utsikten. Det foreligger ingen tegninger på huset fra tideligere, vi har alt vært å sjekket hos kommunen. (utenom på en liten utebod som er blitt bygd på i senere tid).
  Må vi likvel gjennom det lange søkeprosessen om fasadeendring da? Når det ikke er tegninger av huset, og naboene syns det er greit?

  Svar
 • 22. april 2017 kl 11:18
  Permalink

  Hei,

  Jeg bor i en nyoppført, kjedet enebolig, hvorav den andre kjedede boligen er identisk med min. På den siden av huset, som ikke er kjedet til naboen, har jeg ingen andre naboer i overskuelig avstand. Med andre ord ren utsikt. Vi bor også på en høyde. På denne langveggen ønsker jeg å sette inn et vindu i andre etasje der kjøkkenet er. Dette vil være det eneste vinduet på hele veggen.

  Vil jeg være søknadspliktig?

  – Og vil det evt. være mulig (og praktisk / økonomisk) å søke om flere ting på samme søknad, eller vil hvert punkt i en søknad koste?

  Svar
 • 27. april 2017 kl 13:31
  Permalink

  Hei, Jeg bor i en lavblokk (3 etasjer) fra 1953 i Oslo. Sameiet består av 49 enheter. Det har over tiår vært praksis i sameiet at hvert enhet må skifte sine egne vinduer noe som har resultert i et fasadeuttrykk som ikke er helt enhetlig – med noe varierende uttrykk på balkongdører og vinduer. Det er også åpnet for muligheten til å ta ned skjermingsbrett mot balkongrekkverk og en enhet har bygget trapp ned fra balkongen og utvidet uteareal med en platting. Samlet sett fremstår fasaden nå lite enhetlig og som endret. Er noe av dette søknadspliktige endringer?

  Svar
  • 2. mai 2017 kl 12:47
   Permalink

   Det tør jeg ikke svare sikkert på når det gjelder noe såpass spesielt, men skulle jeg fulgt magefølelsen hadde jeg ihvertfall ikke gjort noe uten å avklare med både kommunen og sameiet først…

   Svar
 • 18. juni 2017 kl 21:08
  Permalink

  Hei. Vi bor i en enebolig fra 1973. Vi har et kjøkken med 4 vinduer og en verandadør sørvendt. Nordvendt har vi dør til 2 soverom og 1 bad. Vest har vi en dør til soverom og nord har vi dør til stue. Veldig rart bygget, med tilgang rett til kjøkken fra soverom og bad. Vi skal nå bytte kjøkken og lurer på om vi har lov til å kle igjen alle vinduene? Evt hvor små vinduer kan vi ha. Grunnen til at vi ønsker å gjøre dette, er at vi får en riksvei og baksiden av Biltema mot vinduene våre. Er det noen regler som er kan bruke for å kle igjen?

  Svar
  • 4. juli 2017 kl 14:07
   Permalink

   Både ja og nei-som oftest vil det å tett vinduer anes som en så liten fasadeendring at det unntas søknad. Men når det blir mange kan det være åpent for tolkning. Husk at det er krav til lys i enkelte rom….

   Svar
 • 20. juli 2017 kl 15:37
  Permalink

  Til Redningsselskapets lokaler i Marvika Kristiansand ønsker vi å sette inn et rømningsvindu i andre etasje. Dette kommer på en gavlvegg ut mot sjøen. Huset ligger i en gammelt marinebase uten private boliger rundt.
  Jeg tolker tidligere svar her slik at vi må søke, stemmer det?
  Vi vil også montere utfellbare brannstiger fra samme etasje, er dette søknadspliktig?

  Mads Henrik

  Svar
  • 27. juli 2017 kl 10:21
   Permalink

   Ja jeg vil vurdere dette som en søknadspliktig fasadeendring, Dere kan bruke Pbl §20-4, såkalt forenklet byggesøknad hvor Dere står ansvarlige selv. Brannstigene kan Dere tegne inn på fasadetegningene og ta med på samme søknad.

   Svar
 • 25. juli 2017 kl 00:04
  Permalink

  Hei! ! Må vi søke om å sette inn et vindu i 3 etg for å lage soverom der? Det har til nå ikke vært brukt til annet enn lager pga ikke vindu. I 2 etg på samme side er det veranda langs hele huset og
  6 meter med store vinduer/skyvedører fra gulv til tak + et soveromsvindu og enda en dobbel verandadør. Altså mye vindu, og har det så mye å si om det kommer et vindu til? Huset ligger høyere enn alle andre hus rundt og foran.

  Svar
  • 27. juli 2017 kl 10:22
   Permalink

   Ja det er søknadspliktig- jeg ville benyttet anledningen til å ta med plantegning for 2.etasjen slik at det er oppdatert plantegning hos kommunen. Kan være greit f.eks ved salg, forsikringssak eller lignende.

   Svar
 • 7. august 2017 kl 21:35
  Permalink

  Hei, det må settes inn nye vinduer i et trehus fra 1904, jugendstil, opprinnelig var vinduenes øverste parti delt opp i småruter. På sekstitallet ble det satt inn husmorvinduer i 2. etasje. De skal nå byttes ut. Er det mulig å sette inn nye vinduer med samme mål som disse ev med en ruteinndeling, uten å søke om det?
  1. etasje har stil som de opprinnelige.

  Svar
  • 18. september 2017 kl 13:00
   Permalink

   Jeg hadde ikke gjort noe med vinduene i et slikt hus uten å snakke med kommunen først.

   Svar
 • 10. august 2017 kl 10:06
  Permalink

  Hei,
  Har tenkt å sette inn større vindu i to rom, i kjelleren, slik de oppfyller krav om varig oppholdsrom. Ene rommet er over bakkenivå, mens det andre er under. Det vil si at jeg for det ene må lage lyskasse i tillegg.

  Huset er fra 1931, men det ble vesentlig endret av tidligere eier, og godkjent av kommunen med begrunnelse om at det bedret uttrykket el. (husker ikke ordlyden).

  Er dette noe som er søknadspliktig? Dersom du mener jeg burde avklare med kommunen (Oslo), hva mener du jeg burde legge ved av tegninger/bilder el.?

  Svar
  • 18. september 2017 kl 13:00
   Permalink

   Dette er søknadspliktig, jeg tør ikke uttale meg om hva du trenger på vegne av Oslo, men de har mye bra veiledere på nett.

   Svar
 • 23. september 2017 kl 08:52
  Permalink

  Har en enebolig fra 1930, hvor det på 70 tallet ble byttet ut alle vinduer til husmorvinduer. Skal nå bytte tilbake til samme stil som det var på vinduene når det ble bygget. Må dette søkes om? Og nå vi gå med nabovarsel?

  Svar
  • 26. september 2017 kl 09:49
   Permalink

   Tilbakeføring er unntatt søknadsplikt og du trenger dermed heller ikke varsle naboer, se Plan-og bygningslovens §20-5.f

   Svar
 • 9. oktober 2017 kl 21:38
  Permalink

  Hei
  Er det regler mot å bruke pvc vinduer som rømningsvindu?

  Svar
  • 27. oktober 2017 kl 12:23
   Permalink

   Det er utenfor mitt fagområde, dersom du ikke finner svar i Teknisk forskrift, prøv å spørre leverandør.

   Svar
 • 11. oktober 2017 kl 21:26
  Permalink

  Hei. Har idag 2 vinduer i kjeller som er 100×60. Skal sette inn større vinduer som er 100×100 for å gå godkjent rømningsvei. Må dette søkes om? Bor i enebolig og det er ikke innsyn fra naboene i disse vinduene.

  Svar
  • 27. oktober 2017 kl 12:24
   Permalink

   Ja i utgangspunktet søknadspliktig, men du kan spørre kommune skriftlig om å bli unntatt jf Pbl §20-5f

   Svar
 • 3. november 2017 kl 10:05
  Permalink

  Hei,

  Jeg bor i et sameie med 4 leiligheter. 2 av beboerne har skiftet vindu på badet fra firkantet til smale avlange vinduer uten og ta dette opp på styremøte og krever nå at jeg og naboen må skifte vindu på badet mitt. Vet at de ikke har fulgt reglene med å skifte vinduer uten å ta det opp i styremøte, men er dette noe man også må søke kommunen om lov til å ende disse?

  Svar
  • 12. november 2017 kl 09:03
   Permalink

   Det er i grnselandet mellom søknadspliktig og ikke søknadspliktig fasadeendring-min mening er at når 4 vinduer skal endres burde det vært omsøkt.

   Svar
 • 8. november 2017 kl 00:28
  Permalink

  Hei. Bor i et rekkehus der jeg har byttet ut et vindu og en terrassedør i PVC materielle, (for å slippe unna vedlikehold) vært å nevne at de er esakt samme mål som de gamle. Spørsmålet mitt er; kan sameie tvinge meg å bytte disse ut/male disse ettersom de nye er hvite og rekkehuset vil ha dem røde.

  Svar
  • 12. november 2017 kl 09:21
   Permalink

   Det kan jeg ikke svare på, det spørs på vedtektene og dette er privatrettslige forhold. Det er ikke uvanlig at endringer i vinduer, dører og farge på hus og lignende må godkjennes av styret.

   Svar
 • 10. januar 2018 kl 19:24
  Permalink

  Hei. Vi bor i et borettslag med fem blokker med noe variasjon i utforming mht hvor vinduer er plassert og hvor store vinduene er. Blokkene ble ferdigstilt i 2009. Vi har et stort soverom som vi ønsker å dele i to, som da vil innebære å sette inn et ekstra vindu. Må vi søke om dette til kommunen i tillegg til borettslaget? Og finnes det en standard mal for søknad til borettslaget?

  Svar
  • 2. mars 2018 kl 09:00
   Permalink

   Ja Dere må søke både til kommunen og avklare med borettslaget, såvidt meg bekjent finnes det ingen standardskjemaer for slikt til borettslaget.,

   Svar
 • 10. februar 2018 kl 21:05
  Permalink

  Hei.Bor i enebolig fra 1946 som ble totalt restaurert 2012.Vi har et vindu på soverommet og har tenkt å åpne et nytt vindu 50×50 på andre veggen som ser mot gata, men ligger høyt opp under taket.Må det sendes søknad til kommunen?

  Svar
  • 2. mars 2018 kl 09:04
   Permalink

   Dette blir nok en forenklet søknad etter Pbl §20-4, mindre fasadeendring.

   Svar
 • 19. mars 2018 kl 13:34
  Permalink

  Hei

  Vi bor i et borettslag som består av flere rekkehus. Hvert rekkehus har 3 stk leiligheter hvor alle dører og vinduer er like.
  Er det søknadspliktig hvis man ønsker å fjerne et vindu i forbindelse med innvendig oppussing? I dette tilfelle er det snakk om et lite vindu på toalett som ikke vil være nødvendig når man slår 2 stk små rom sammen til et større.

  Svar
  • 4. april 2018 kl 19:09
   Permalink

   På slike bygg er alle fasadeendringer i utgangspunktet søknadspliktige.

   Svar
 • 9. april 2018 kl 22:24
  Permalink

  Hei.

  Jeg har et hus med doble vinduer i stua, 110x110cm, der vinduene står helt inntil hverandre, kant i kant. Jeg tenker å bytte ut de to med et stort vindu som i ytre kant er like stort som de to eksisterende. Enste forskjellen blir da at det ikke er en karm i mellom vinduene. Er dette søknadspliktig?

  Svar
  • 12. juni 2018 kl 12:16
   Permalink

   Med mindre huset er svært gammelt/verneverdig er dette fasadeendring som er unntatt.

   Svar
 • 23. april 2018 kl 18:11
  Permalink

  Hei

  Bor i et rekkehus, hvor det er 4 leililigheter ved siden av hverandre, samt at det er 4 leiligheter over, totalt 8 leiligheter.
  De 4 leilighetene over har ingen innsyn til oss under.
  De 4 leiligheten under er helt like.
  Vinduene er fra byggeår(1995) og må nå byttes ut.
  Vinduet som skal byttes starter ca 20 cm fra gulvet og går deretter 180 cm opp, det er 100 cm bredt.
  Jeg planlegger å bytte dette ut med et vindu som går helt ned til gulvet, altså 20 cm lengre ned.
  Jeg bor slik at ingen naboer har innsikt inn til meg, og således er det ingen som ser den nederste delen av vinduet.
  Er dette søknadspliktig ?

  Svar
  • 12. juni 2018 kl 12:17
   Permalink

   Fasaddeendringer på slike bygg er normalt alltid søknadspliktige etter Pbl §20-4

   Svar
 • 4. juni 2018 kl 06:21
  Permalink

  Jugendvilla fra 1918, ønsker å bytte verandadør fra 1997 og tre vinduer rundt denne i andre etg. med dobbel glassdør m innfelte sprosser. Stilen er passende for fasade/tid. Må jeg søke om lov?

  Svar
  • 12. juni 2018 kl 12:22
   Permalink

   Dette hadd ejeg avklart skriftlig med kommunen før jeg begynte på arbeidet, dette er i grenseland og bedre å være på den sikre siden.

   Svar
 • 26. juni 2018 kl 18:43
  Permalink

  Hei. Har et sveitser hus fra 1901 som jeg skal bytte ut vinduene med noen nye med samme størrelse og i samme stil som de gamle. Faller dette under søknadsplikt eller ikke.

  Svar
  • 4. juli 2018 kl 19:32
   Permalink

   Med et så gammelt hus hadde jeg sjekket skriftlig med kommunen først, sjekk om de har en kommuneantikvar/byantikvar du kan ta kontakt med. De er ofte hjelpsomme og kan hjelpe med mye.

   Svar
 • 18. august 2018 kl 11:39
  Permalink

  Hei.
  Vi har kjøpt leilighet i et rekkehus der det er 2 leiligheter i 1 etg og 2 opp. De over min leilighet for fått lov og gjennomført installasjon av nytt vindu på kortvekken. Jeg ønsker å sette inn samme vindu i 1 etg, rett under der de i 2 etg har satt inn vindu slik at det ikke ser rart ut. Er dette noe som må søkes til kommunen siden de over allerede har fått godkjent det?

  Svar
 • 24. august 2018 kl 21:00
  Permalink

  Hei. Jeg bor i enebolig og ønsker å skifte ut vindu på gavlloftet (60×60) til et større vindu (80×110) for å få mer lys inn og for å få etablert en godkjent rømningsvei. Det er 8 meter til nabo som har inngangsdør og to mindre vinduer i deres gavl. Trenger jeg søke om det?

  Svar
 • 27. august 2018 kl 20:33
  Permalink

  Hei. Vi har tenkt å utvide badet på en enebolig fra 1974 og da ta lott av et soverom. Soverommet har to vinduer og vi vil da fjerne det vinduet som blir på badet. Det blir en mindre fasadeendring. Må man søke om dette?

  Svar
 • 28. august 2018 kl 14:33
  Permalink

  Hei, jeg har selveierleilighet i blokk. Dersom jeg vil bytte til ekstra støyreduserende vindu som ser eksakt likt ut med det vinduet som er der allerede, er det noe man må søke styret om?

  Svar
  • 28. august 2018 kl 17:59
   Permalink

   Det kan jeg dessverre ikke svare på-sameier har forskjellige regler for denne type arbeid. Det vil uansett lønne seg å sjekke med sameiet og de andre om flere vil gjøre det samme, det kan gi store besparelser.

   Svar
 • 28. oktober 2018 kl 23:13
  Permalink

  Hei,
  Vi bor i en lavblokk (selveier i sameie) fra 1953. De forrige eierne fikk klarsignal fra styret i sameiet om å bygge platting samt bytte ut et vindu med dør ut til platting. Har kopi av dette dokumentet. Dette skjedde i 2011. Vi flyttet inn i 2012. De søkte aldri kommunen. I 2016 fikk vi klage fra nabo. Siden har vi ikke hørt noe, og denne naboen har flyttet. Vi har foreløpig latt det hele ligge pga travle liv. Hva råder du oss til å gjøre? Kan legge til at styret har fundert på/ drømt om de skal bygge balkonger på samme side som vår platting en gang i fremtiden.

  Svar
  • 30. oktober 2018 kl 07:17
   Permalink

   Jeg er fristet til å si at Dere ikke skal bekymre dere for den protesten lenger-har ikke kommunen gjort noe med den på 2 år har de sannsynligvis valgt å ikke følge det opp, kommunen har mulighet til å ikke følge opp saker den anser som for bagatellmessige. Det er forøvrig slik at et srtyresamtykke/vedtak ikke har noe å si i forhold til Plan-og bygningsloven-men basert på det du skriver er det usikkert for meg om dette er å anse som vedlikehold og unntatt søknadsplikt.

   Balkonger vil være et søknadspliktig tiltak som det må søkes til kommunen om 🙂

   Svar
 • 8. november 2018 kl 23:30
  Permalink

  Hei! Vi bor i et kjedet enebolig der alle husene i sameiet har lik stil men er av forskjellig størrelse. Idag er det et vindu og en glassdør ut til balkongen. Vi ønsker å skifte disse til en skyvedør (glass) i samme bredde og høyde som vinduet+balkongdøren utgjør idag. Lurer på om det må søkes kommunen i dette tilfelle? På forhånd takk for svar.

  Svar
 • 15. november 2018 kl 09:40
  Permalink

  Hei.
  Vi er i midten av ei rekke på ti eneboliger i kjede. Skal nå bygge garasje med påbygg slik at vi blir «fast» i naboen og det blir en sammenhengende rekke av alle eneboligene uten glipper mellom husene. Vi skifter samtidig ut samtlige vindu i huset. Hvordan er det med krav om brannvindu? Leser at det skal være mer enn 8 m avstand til naboene for å unngå brannvindu, men da skal det være vindu som står rett mot hverandre. Vi står ikke vinkelrett på naboene, er mer som en svak bue vegg i vegg med hverandre. Ikke brannvindu i de vinduene som er i husene nå. Vanskelig å finne informasjon om gjeldende regelverk for rekkehus som ikke har vinduer som er rett ovenfor hverandre.

  Svar
  • 5. desember 2018 kl 07:25
   Permalink

   Her kan jeg ikke annet enn å anbefale at Dere kontakter en fagperson-slike bygg er kompliserte hva gjelder brannsikring og et slikt tiltak kan endre heke brannkonseptet for bygningen, Dere kan evt be om en forhåndskonferanse med kommunen hvor Dere be rom redegjørelse for krav til brannsikring.

   Svar
 • 16. januar 2019 kl 15:16
  Permalink

  Vi bor i et hus fra 1963, hvor husene i området er plassert helt inntil nabogrensen. Det er bare 4-5 meter fra vårt hus til naboens. Vi planlegger et tilbygg på den ene enden av huset (fortsatt inntil nabogrensen), og fikk beskjed om at det av brannvernhensyn er spesielle krav til vegger og tak og ikke minst vinduer fordi det er kortere avstand enn 8 meter til naboens hus. Vi har også behov for å etterisolere huset, bytte panel og vinduer. Et av de eksisterende vinduene vender mot naboens hus, det er et soverom. Jeg forstod det som om hvis vi bytter vinduet må vi bytte til et brannsikkert vindu med fast karm. Kan dette stemme? Da kan vi jo ikke benytte rommet til soverom lengre. Hva med utvendig vegg og tak, må hele siden av huset utføres etter de nye (slik jeg forstod) brannvernreglene hvis vi bygger et tilbygg? Eller uansett, hvis vi bytter panel?

  Svar
 • 14. april 2019 kl 17:48
  Permalink

  Vi vurdere å flytte vinduene i stuen en vegg som opprinnelig ikke har vinduer.i bor i en vertikaldelt tomannsbolig der delene ikke er like. Dette vil ikke føre til noen annet enn innsyn i egen hage. Er dette søknadspliktig?

  Svar
 • 23. april 2019 kl 07:46
  Permalink

  Hei. Vi bor i en flermannsbolig bestående av 4 boenheter. Vi bor i 2.etasje og har nå blitt enige med naboene at vi kan få bygget en understøttet veranda på 9 kvm, med utgang fra stuen vår.

  Verandaen tilfredsstiller visst kravene til å være unntatt søknadsplikt, siden dette er regnet som et tilbygg, er understøttet, og er 4 meter fra nabogrense osv.

  Men så var det spørsmålet rundt faseendring?

  Nå er det slik at det er tre store vinduer i stuen vår så vi ønsker å bytte ut det ene hjørnevinduet med en veranda dør. Størrelsesmessig vil forskjellen bli veldig minimal, og døren vil også få samme sprosser som vinduene allerede har.

  To av naboene som bor under oss i 1 etasje har en slik løsning opprinnelig fra byggeåret, da de har egne bakketerrasser utenfor stuene sine. Planen vår er å lage en identisk løsning
  (2 vinduer + dør) Naboen som bor vegg i vegg med oss ønsker også en tilsvarende løsning med veranda.

  Er dette søknadspliktig med tanke på fasade endringer?

  Takker på forhånd

  Svar
 • 3. juli 2019 kl 21:06
  Permalink

  hei. Vi bor i en tomannsbolig der vi er blitt enige å gjøre fasadeendringer, men det er ikke blitt godkjent av resten av sameiet 2 eneboliger på samme tomt. Om man søker og får fasadeendringen godkjent av kommunen, vil man da kunne gjøre endringene uten at det er godkjent av hele sameiet? det er snakk om en minimal utvidelse av fire vinduer for å få godkjent rømningsvei i kjeller

  Svar
 • 30. august 2019 kl 11:20
  Permalink

  Hei! Vi bor på en gård i Telemark som er vernet. Vinduene må byttes ut. De som er der nå har løse smårutede sprosser over hele vinduet uten noe «midtdeler». Ønsker å bytte disse ut med vinduer med gjennomgående sprosser. Strørrelsen blir den samme. Men vi ønsker ikke smårutede sprosser. Det blir vinduer med to mindre ruter oppe og to mer avlange nede. Det gamle preget blir beholdt og vil stå mer i stil til gården. Er dette søknadspliktig? Takk for svar.

  Svar
  • 3. september 2019 kl 08:17
   Permalink

   Når huset er vernet ville jeg ikke gjort noen endringer uten å avklare med antikvariske myndigheter-begynn hos kommunen.

   Svar
 • 18. oktober 2019 kl 15:47
  Permalink

  Hei! Bor i en enebolig i eierseksjon fra 2012. I forbindelse med bytte av kjøkken skal vi sette inn 2 vinduer og terrassedør ut mot hagen, det er ikke vinduer eller dør på denne veggen fra før. Vinduer og terrassedør er i samme stil som som resten vindu/dør (sprosser) på huset, men mindre i størrelse. Kreves det en forenklet søknad uten ansvarsrett? Har fått samtykke fra styret i sameiet. Om det er søknadspliktig, på hvilke fallgruver/hvilket grunnlag kan en slik søknad avslås av kommunen?

  Svar
 • 2. februar 2021 kl 15:33
  Permalink

  Hei

  Har et bad med 2 små vinduer. Skal totalrenovere badet og ønsker dermed å fjerne ene vinduet og dekke/isolere det med vegg. Selve vinduet er i retning mot hagen vår og sjenerer ikke andre. Er det søknadspliktig å søke om å fjerne et vindu og dekke den?

  Svar
 • 13. august 2021 kl 08:23
  Permalink

  Hei,

  vi bor i en tomannsbolig fra 1963 med originale vinduer. Som oppgradering av boligen skal vi skifte ut dette. Vi følger inndelingen og uttrykket av vinduer, men i stedet for brystning ønsker vi i stedet å la noen av vinduene gå helt ned til gulv. Har det forresten å si hvor skjermet de ulike vinduene er for innsyn?

  Svar
  • 1. desember 2021 kl 11:55
   Permalink

   Dette vil jeg nok tro er søknadspliktig etter Pbl §20-4, jeg ville laget en skisse/tegning (evt tegnet inn på foto) og sendt kommunen og bedt om skriftlig tilbakemelding på om det kan unntas eller om de vil ha søknad om fasadeendring.

   Svar
 • 18. oktober 2021 kl 14:54
  Permalink

  Hei.

  Jeg har nylig søkt og fått innvilget å sette inn et vindu på fasade hvor det ikke har vært vindu tidligere. Jeg søkte om å sette inn et vindu som er 170×120. Men jeg har funnet ut i ettertid at jeg ønsker et mindre vindu. 120×120 er ønskelig mål på vinduet. Må jeg søke på nytt pga. dette eller er det ok å sette i gang arbeidet?

  Svar
 • 28. februar 2022 kl 23:13
  Permalink

  Hei
  jeg eier et gammelt hus i Sandviken i Bergen . Dette er 100 år gammelt hus som ble bygget med 4 rams enkelt glass vinduer , i begynnelsen av 1980 ble det skiftet vinduer i hele huset som ikke er make til det som huset hadde fra før . Nå ønsker jeg å tilbakeføre den gamle stilen av vinduer , må jeg søke om dette , event. hvilken type søknad og hva trenger jeg av dokementasjon.

  Svar
  • 1. mars 2022 kl 07:48
   Permalink

   Det er i utgangspunktet ikke søknadspliktig å tilbakeføre fasade-MEN her hadde jeg nok tatt bilder av dagens situasjon, lagt med tegninger/bilder av vinduene det skal tilbakeføres til (kanskje finnes et foto av huset med eldre vinduer?) og kontaktet byantikvar eller hva det heter i Bergen for å forsikre meg om at jeg ikke gjorde noe som det blir problemer av senere.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *