Spm:Må jeg søke om å installere varmepumpe?

utedel varmepimpe
Eksempel på utedel til varmepumpe med kasse Ill.foto
Spørsmål fra leser:
Jeg skal installere varmepumpe, og det skal være en liten «kasse» over utedelen, må jeg søke om dette? Jeg bor i enebolig.

Svar:
Utedel til varmepumpe med kasse rundt vil normalt være innenfor Plan-og bygningslovens §20-3.e for tiltak som er unntatt søknadsplikt:
fasadeendring som ikke fører til at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse

Vær oppmerksom på at alle UNNTAK fra søknadsplikten i utgangspunktet forutsetter 4meters avstand til nabogrensen. Ligger veggen din akkurat 4 meter fra grensen måles allikevel avstanden som til veggen dersom kassen din ikke stikker lenger ut fra veggen enn 1 meter. Ettersom noen varmepumper kan bråke litt er det lurt å snakke litt med nabo dersom utedel kommer mot nabo og det er relativt kort f.eks til naboens terrasse/balkong.

Det er dog noen tilfeller der en slik utedel vil være søknadspliktig:
Dersom du bor i sentrumsområder vil normalt slike fasadeendringer være søknadspliktige.
Dersom du bor i et bevaringsverdig hus må du sjekke med kommunen om fasadeendringen er søknadspliktig.
I en flermannsbolig vil du normalt måtte klarere slike fasadeendringer med sameie/styret-det kan ofte lønne seg å gå sammen om varmepumper i slike bygg, både for å få en bedre løsning utvendig men også fordi det kan være mye billigere for den enkelte!

Jeg vil anbefale at alle som ikke bor i enebolig med minst 4 meter til grensen klarerer montering av utedel m/kasse hos kommunen før innkjøp og arbeid startes.

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *