Er det søknadspliktig å bygge basseng badestamp eller plaskebasseng?

Nå er sommeren her og selv om de største temperaturene ikke er satt enda er de fleste etterhvert igang med ferien- og da er det jo også endel som vurderer å gå til anskaffelse av noe å dyppekroppen nedi… enten permanent eller mer kortsiktig… Men må man søke før man setter igang med basseng, badestamp, plaskebasseng til barna eller lignende
Du trenger vanligvis ikke å søke hos kommunen for å sette opp et boblebad eller en badestamp utendørs, på egen tomt. Det samme gjelder for mindre, prefabrikkerte svømmebasseng som du setter rett på bakken. Dette unntaket fra søknadsplikt forutsetter at stampen eller bassenget ikke blir koblet til vann og avløp, eller du kan koble til vann og avløp uten å legge ny stikkledning til hovedledningsnettet(altså bare legge slange fra f.eks uttak til hageslange på vegg).

En god hovedregel er at du sjekker bestemmelser for området du bor, eksempelvis kan det være spesielle regler i 100-metersbeltet mot sjø.

Det er tre typer basseng i hovedsak:
1. Flyttbare basseng type «plaskebasseng»- disse demonteres vanligvis mesteparten av året, er nokså små og de aller fleste kommuner vil nok anse disse som unntatt søknadsplikt
2. Mindre basseng (mer som stamp) som står oppå bakken/terrassen eller delvis nedsenket i terrasse eller lignende. Disse er også ofte små og vil nok ofte anses som enten unntatt søknadsplikt-eller unntatt søknadsplikt dersom de er minst 1m fra grensen.
3. Større bassenger som er enten bygd over bakken (sjeldent) eller gravd helt eller delvis ned(vanligst). Disse vil vanligvis anses som søknadspliktige tiltak enten med eller uten krav til ansvarsrett avhengig av størrelsen og til en viss grad også skjønn hos kommunen.

Problemet med bassenger er at de er ikke spesifikt nevnt i loven. Praksisen fra kommune til kommune vil derfor variere noe- mange kommuner vil kreve full søknad og 4m til nabogrense, ihvertfall når de får en viss størrelse på bassenget- egen godkjenning for tilkobling av vann inn/ut til kommunalt nett kan også være aktuelt. Konsekvensene av at ting går galt når det er tusenvis av liter vann samlet kan bli store, særlig i skrånende terreng.

Samtidig er det nok også slik at noen kommuner vil vurdere det slik at kan man bygge garasjer, hagestuer, boder etc opp til 50kvm inntil 1m fra nabogrensen så kan man også bygge bassenger inntil 1m fra nabogrensen-det er dessverre ikke så lett å si noe mer konkret ettersom dette er i stor grad opp til kommunen å vurdere.

Altså:
1. Noen kommuner vil vurdere at basseng (ihvertfall inntil 50kvm) vil være tiltak som kan plasseres nærmere grense enn 4m i samsvar med Pbl §29-4.b
2. Andre kommuner vil vurdere at ettersom basseng ikke er speifikt nevnt i loven og har en helt annen funksjon enn garasjer, bod etc vil ikke unntaket gjelde og de generelle avstandskravene (4m til grensen) i Pbl §29-4 vil gjelde.

Jeg minner også om at selv om boblebasseng og badestamper normalt ikke er søknadspliktige og avstandskrav ikke gjelder, kan det være en god ting å snakke med naboer om plassering. Det gjelder å finne gode løsninger som ikke er til ulempe for de rundt deg.

Slike basseng vil normalt være unntatt søknadsplikt

Se også her: Basseng avstand grense

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *