Spørsmål og svar

Her på Boligsøknad.no vil jeg ha en egen kategori som heter «Spørsmål og svar» – her kan leserne sende inn spørsmål vedrørende byggesøknader etter Plan-og bygningsloven eller tolkning av lovverket med forskrifter.  Av kapasitetshensyn kan jeg ikke svare på alle spørsmål, og jo bedre opplyst spørsmålet er, jo større er sannsynligheten for at ditt spørsmål postes med svar her på siden! Ta f.eks alltid med hvilken type bolig det er snakk om (enebolig, tomannsbolig rekkkehus f.eks) og alder på bolig, avstand til grenser og størrelse på det du ønsker bygge bør og være med i spørsmålet.

Jeg har mange års erfaring innen behandling av byggesaker med særlig kompetanse innenfor driftsbygninger, garasjer, tilbygg og mindre tiltak unntatt søknadsplikt. Alle spørsmål og svar behandles selvsagt anonymt hvis det postes.

Spørsmål sendes via KONTAKT

Svar må anses som rettledende og ikke juridisk bindende. Jeg anbefaler  at man alltid  kontakter kommunen v/Teknisk Etat skriftlig før byggearbeider igangsettes eller før søknad innsendes.

Jeg har ikke kapasitet til å gi beskjed direkte når jeg har svart på spørsmål, så følg med på siden 🙂

Facebooktwittermail

15 thoughts on “Spørsmål og svar

 • 7. juni 2016 kl 10:59
  Permalink

  Hei. Vi har et 110 år gammelt tømmerhus som er vernet. Vi ønsker å flytte inngangsdøren til et annet rom på samme vegg som den er i dag. Der vi tenker å ha døren, er det i dag et stort vindu. Der inngangsdøren er i dag, ønsker vi å sette inn et vindu. Må dette søkes om?

  Svar
  • 4. august 2016 kl 11:13
   Permalink

   Ja, alle endringer må omsøkes når bygget er vernet-dere må ihvertfall evt få klarsignal fra kulturmyndighetene.

   Svar
 • 19. mars 2017 kl 22:24
  Permalink

  Vi bor i 1.etg i en horisontaldelt tomannsbolig i et borettslag fra 50-tallet med 12 tilsvarende tomannsboliger. Det er per dags dato 7 andre 1.etg som har fått styrets tillatelse til å bygget ned i kjellerbod og innlemmet dette arealet i leiligheten. Disse har da utvidet et gammelt bittelite kjellervindu + satt inn et til ved siden av. Vi ønsker å gjøre tilsvarende utbygging av kjeller og endre kjellervinduene. Er dette søknadspliktig?

  Svar
 • 4. oktober 2017 kl 09:26
  Permalink

  Vi vil gjerne bygge en veranda på en tomanns bolig i annen etasje , dette medfører at det blir satt opp to støttestolper ned på fellesarealet , fellesarealet der benyttes til ekstra parkeringsplasser. Har i tilleg to garasjer på fellesarealet. Bygger verandaen i en bredde så det er plass til parkering under , så har naboen nok plass til en bobil på 7 meter ved siden av ! Kan naboen i første etasje nekte oss denne verandaen ? Verandaen blir satt opp på en sidevegg som ikke skygger for utsikt eller sol for naboen .

  Svar
  • 27. oktober 2017 kl 12:23
   Permalink

   Vanskelig å svare på, men det er nå sånn at det er ikke det samme å ha en leilighet som enebolig-det du bygger på fellesarealet skal være felles….

   Svar
 • 10. april 2018 kl 09:45
  Permalink

  Hei,jeg har lyst til å bytte ut vinduet på badet i 2etg,der er det nå et «husmorvindu». Jeg kunne tenkt meg et smalt vindu, ca 50×100 e.l.Er dette noe som kan gjøres uten å søke? Jeg bor uten noen naboer av noe slag,med vindu ut mot garasje og jorder(dyrket mark).
  Mvh vigdis

  Svar
  • 12. juni 2018 kl 12:17
   Permalink

   Her ville jeg sendt bilde til kommunen og bedt de vurdere om ikke det var en fasadeendring som er unntatt søknadsplikt.

   Svar
 • 18. februar 2019 kl 12:50
  Permalink

  Hei.
  Bor i 1 etg i en horisontaldelt 2 mannsbolig fra 50 tallet. Vi har lyst å bygge ut, da vi har plassmangel. Må beboer i 2. etg si ja til dette før vi gjør det, eller kan vi få ja fra plan og bygg og bygge ut? Vi har stort uteareal som er delt i to på de to boenhetene. Usikker på om det står noe om utearealet i salgsoppg. da vi kjøpte. Føler at plan stangnerer da 2 etg ikke har behov for påbygg og er lite intr. i at det skal skje..

  Svar
 • 13. august 2020 kl 21:19
  Permalink

  Hei bor i en vertikal 2 manns bolig. nabo har satt opp noe han kaller en bod men egentlig er en garasje for motorsykler. denne ligger nærme boligen men på han sin side og det er rett med innkjørselen til boligen så sikten er blitt kraftig redusert. arealet er oppført som felles areal. ikke fått noe varsel så ble overasket når dette var på plass. Det er ikke noe pent vil si det er en fasade forandring står vel knapt nok 1m fra boligen, tar sikt og det er montert kamera og. Synes det er rart at noe sånt går ann sitte opp uten og spørre. Som sagt dårlig sikt, passer ikke inn, og det er blitt krangling med tanke på parkering av biler for det er ikke så lett lengre. Så lurer på kan mann bare gjøre noe sånt på en eiendom hvor eg eier like mye som naboen som bare har gjort dette? begynner det å brenne i en motorsykkel så er huset kjapt i fyr og. Hadde satt pris på gode svar her i forhold til hva eg kan gjøre med det. På forhånd takk

  Svar
  • 21. august 2020 kl 13:23
   Permalink

   Det e rikke mulig for meg å vurdere utfra informasjonen om dette skulle vært omsøkt etter Plan-og bygningsloven, men privatrettslig vil jeg tro det er problematisk å bygge på fellesareal-jeg vil anbefale dere å kontakte en advokat for å få dette vurdert.

   Svar
 • 26. september 2020 kl 20:15
  Permalink

  Hei,

  Jeg bor på første etasje av horizontal delt tomansbolig som er seksjonert i sameiet. Vil utvide boden og bytte den til soverom, og samtidig skal plassere en bod (frittstående) i hagen. Hagen er ikke felles. Boden skal plasseres mer enn 3 meter fra naboen som bor på andre etasje. Kan naboen nekte meg?

  Svar
 • 9. juli 2021 kl 17:04
  Permalink

  Hei,

  Bor i en horisontaldelt tomannsbolig fra ca 1948. i 2etg. sameie.
  Har søkt kommunen om å bygge en veranda. eiger av 1 etg har også godkjent. Fikk på forhånd ok av kommunen når vi drøftet planene med tegninger, måtte bare sende inn søknad.

  Nå fikk jeg plutselig krav om å dokumentere dagslys etter tek 17, § 13-7. Lys. Da veranda går over soverom under (3m over, men ingen hindringer på sider eller foran) Selve vindu er større enn vanlig og ville passert preaksept om det ikke var for 45grader uten hindring mot himmel

  Finner ingen informasjon om at dette gjelder ekisterende bolig som er så gammel og med helt lik fasade og romløsninger som ved oppføring, og uten dagens dagslyskrav. Det er ikke snakk om bruksendring av rom, fra hoved til tilleggsdel eller motsatt. Står heller ikke noe om dette i §12-11, balkonk terrasse.

  Slik jeg tolker det, så er §13-7 gjeldene for nybygg og bruksendring av rom. Blir ikke logisk at noe man bygger ute skal aktivere tek 17 for bolige og romløsninger fra 1948. Eneste mulighet er å få firma til å simulere/beregne dagslysfaktor som virker meget utimelig på så gammelt hus.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *