Er terrengendring søknadspliktig?

Spm:
Har en tom som heller mot veien. Nedkjøringen til naboen parallelt med tomta heller mer, slik at høydeforskjellen mellom min og hans tomt blir større jo nærmere veien man kommer.
Tomta skråner mot hans tomt langs tomtegrensen. Enden på tomta mi har endt opp i et kratt, og etter vi overtok har vi fylt opp krattet slik at det skråner gradvis helt ned mot veien (ca 2-3 meter).
Skråningen mot naboen har jeg videreført med terrenget, slik at det ikke skal avvike fra skråningen mot tomtegrensa som er der fra før langs resten av grensa.
Han vil dog ha de siste meterne jeg har fylt ut 1 meter fra grensa. Har han en sak, selv om det medfører at skråningen mot han de siste par meterne da trekkes 1 meter lenger inn enn skråningen langs resten av grensa?
Høyden på skråningen er maks 60-70 cm

Svar:
Det er ikke så lett å visualisere den beskrivelsen men hovedregelen for fyllinger av terreng mot grensen er:

«Mindre fyllinger og planering av terreng kan du bare sette i gang med, så lenge du følger kravene til sikkerhet i byggteknisk forskrift. Forutsetningen er at høydeforskjellen i forhold til det opprinnelige terrenget er inntil
3 m i spredtbygd strøk
1,5 m i tettbygd strøk
0,5 m på eiendom for rekke- og kjedehus og lignende med tett bebyggelse

Fyllingen eller planeringen må starte minst 1 meter fra nabogrensen.
Hva som anses som «mindre», avhenger blant annet av innvirkningen på omgivelsene. For eksempel må du være mer forsiktig i strandsoner og andre sårbare områder.»

Selv om fyllingen/endringen er beskjeden har han i utgangspunktet en sak når han ønsker den 1m fra grensen, ihvertfall om du vil slippe søknad.

Facebooktwittermail

2 thoughts on “Er terrengendring søknadspliktig?

 • 17. juli 2018 kl 11:00
  Permalink

  Da har han nok en sak, og jeg får innrette meg.
  De første 10-15 meterne langs grensen til han har allerede skråning helt ned mot grensen og forsåvidt over. Dette har vært sånn i hvert fall 10-15 år. Dette regner jeg med ikke kan kreves å gjøres noe med?
  Slik at det da blir de siste par meterne etter dette jeg må trekke inn 1 meter. Blir jo veldig rart i terrenget da.
  Kan jeg da sette en støttemur 1 meter fra grensen, i stedet for å ha skråningens fot der? Inntil 1 meters høyde.

  Svar
  • 17. juli 2018 kl 13:25
   Permalink

   Reglene for mur uten søknad er som følger:
   «Forstøtningsmur som ligger minst 1,0 meter fra nabogrensen, kan være inntil 1,0 m høy uten at du må søke. Ligger den minst 4, 0 meter fra nabogrensen, kan den være inntil 1,5 meter. Muren må ikke hindre sikten mot veien.»

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *