Må vi søke om å rive veranda?

Fikk et spørsmål på mail jeg tror har generell interesse selv om spørsmålet er veldig spesifikt:

«Hei, huset vårt har en stor veranda på 20 m 2 (ca 4×5 meter) støttet opp av 2,5 m høye søyler ut fra 2.etasje. Vi vil gjerne ta den helt bort og anlegge hage på arealet under (nå vil ingenting vokse der siden det er så mørkt på grunn av verandaen.
Vi lurer på om dette må søkes om?
Husets uttrykk vil ikke bli «ødelagt», det er et kataloghus fra Mesterhus og denne husmodellen Kristin er egentlig ikke ment å ha denne enorme verandaen. Det er noe de fant på under bygging. Det ser ikke så pent ut nå. Om vi fjerner den vil huset bli tilnærmet slik som det egentlig ble tegnet.
Siden vi vil rive og ikke bygge er det ingen naboer som vil få mer innsyn eller miste utsikt av dette, tvert imot blir det jo mer åpent og vi kan ikke lenger se inn i deres hager.»

I utgangspunktet er det slik at alle tiltak som er søknadspliktige også skal gjennom søkeprosess når det skal rives-og denne verandaen er søknadspliktig. Når det er sagt er det her god grunn til å vurdere Plan-og bygningslovens §20-5 «Tiltak som er unntatt søknadsplikt» bokstav g:andre mindre tiltak som kommunen finner grunn til å frita fra søknadsplikten

Dette er etter min mening i samsvar med dette og jeg ville sendt mail til kommunen med et bilde av veranda/hus og bedt om fritak i samsvar med Pbl §20-5.g

Facebooktwittermail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *